Ridpass

Tobbe.

Tänkte träna dressyr idag, men Tobbe va verkligen pigg idag! Mycket är nog på grund av att det blivit kallare ute. Så det blev inte så jättemycket dressyr. Han va sprallig och 'sprang iväg', sp jag lät honom hoppa lite på de två små hindren som stod framme. De stod typ i varsin ände av banan så det blev ganska stor transportväg vilket är ra för det behöver jag träna på. I vilket fall så kändes det bra idag, lät honom galoppera på och höll inte igen honom så som jag brukar, vilket är bra :) Han va pigg och positiv till hindren.

Helt utan förvarning blev jag dyngförkyld i skolan! Fick världens huvudvärk vid lunch och dom där körtlarna/mandlar, vad det nu heter, känns helt ömma och ivägen. Och så har jag jätteont i halsen också. så skola imorgon får vi se hur det blir med. Fast jag har matteprov så jag vill inte missa det heller.. :/
Stretcha

Det är något som jag gör någon gång ibland sådär. Brukar dock bara strecha halsen och ibland också frambenen. Det skulle nog inte vara helt fel och gör det ibaldn, om man kört ett extra hårt pass!
När jag gjorde det på Exando så märkte jag ganska fort att han blev vigare i halsen så jag får nog ta tag i det ordentligt nu! :)

Här är iaf en länk till en sida där dom visar och berättar hur man kan göra: KLICK.
Lånad bild från google.


Avståndstabell!

Hittade en jättebra sida där alla avstånd för ponny och häst stod med, både för bommar, travbom innan hindret och mellan hinder! :)

Bommar och Cavaletti.

Travbommar
Häst 1.10 - 1.30 m
D-ponny 1.00 - 1.10 m
C-ponny 0.90 - 1.00 m
B-ponny 0.80 - 0.90 m

Galoppbommar
Häst 3.00 - 3.25 m
D-ponny 2.75 - 3.00 m
C-ponny 2.50 m - 2.75 m
B-ponny 2.25 - 2.50 m

OBS! Minska med minst 10 cm om det gäller upphöjd caveltti, oavsett om det gäller trav- eller galoppbommar.

Mellan travbom och hinder
Häst ca 2.50 m
D-ponny 2.30 - 2.40 m
C-ponny 2.10 - 2.20 m
B-ponny 1.90 - 2.00 m

Träningsavstånd.

Dessa avstånd gäller om du hoppar hinder i galopp med höjder motsvarande lätt klass. Hoppar du väldigt låga höjder behöver du kanske korta avståenden.

1 galoppsprång mellan
Häst 6.50 - 7.00 m
D-ponny 6.50 - 6.90 m
C-ponny 5.90 - 6.30 m
B-ponny 5.30 - 5.70 m

2 galoppsprång mellan
Häst 9.75 - 10.25 m
D-ponny 9.50 - 9.90 m
C-ponny 8.70 - 9.10 m
B-ponny 7.80 - 8.20 m

3 galoppsprång mellan
Häst 13.50 - 14.00 m
D-ponny 13.00 - 14.00 m
C-ponny 12.00 - 13.00 m
B-ponny 11.00 - 12.00 m

4 galoppsprång mellan
Häst 17.00 - 17.50 m
D-ponny 16.25 - 17.25 m
C-ponny 15.00 - 16.00 m
B-ponny 13.75 - 14.75 m

5 galoppsprång mellan
Häst 20.50 - 21.00 m
D-ponny 19.50 - 20.50 m
C-ponny 18.00 - 19.00 m
B-ponny 16.50 - 17.50 m

6 galoppsprång mellan
Häst 24.00 - 24.50 m
D-ponny 22.75 - 23.25 m
C-ponny 21.00 - 22.00 m
B-ponny 19.25 - 20.25 m

7 galoppsprång mellan
Häst 27.50 - 28.00
D-ponny 26.00 - 27.00 m
C-ponny 24.00 - 25.00 m
B-ponny 22.00 - 23.00 m


Dagens ridpass.

jag och mamma tog oss alltså en tur. Exando va ganska hostig så det blev väl inte så jättehårt men ändå endel trav och galopp :) Tobbe va relativt lugn men blev lite upphetsad på hemvägen, dock inget okontrollerbart ;)Veckoplanering v.39


Onsday

Idag slutade jag tidigt så jag tänkte rida båda hästarna. Men så kom jag på att vi snart har matteprov så jag blev sittandes med det. Sen när jag väl skulle gå ut och rida sa mamma att hon kan bli med oim jag väntar en halvtimme ungefär :) så jag ska gå ut nu och göra iårdning hästarna. Blir en uteritt.
Nu när det har varit minusgrader under natten och över 1 minusgrad när jag tagit ut dom på morgonen så kommer dom säkert va extra pigga! Imorse va dom det iaf, sprang runt och busade som bara den! :)


Dagens ridpass

Tobbe.

Red honom nere på åkern idag. Han va rätt så pigg och lite motsträvig i början men blev riktigt fin på slutet! Jobbade mest med halter och ökningar/ minskningar. Sen gjorde jag övningen 'klockan'. Hindren stod inte rätt ibörjan så jag fick hoppa av och justera lite så det blev bra :) Sen kändes det som vi fick in en bra rytm och bra tempo. Hade också två bommar med två galoppsprång mellan som jag jobbade lite med.
Exando.

"huvudvärken" blev huvudvärk. Så därför gick jag bara ut och gick med honom, och Tobbe ville inte va ensam i stallet (hade ingen ström så jag kunde inte släppa ut honom i hagen heller) så han fick också följa med :) Blev väl cirka 40 minuter.Tobbe på rymmen

Jag satt här i lugn och ro när jag hörde ett ljud som lät läskigt mycket som en häst som går på garageuppfarten. Först tänkte  jag att det är nog pappa som dolar med ngt men han har ju redan åkt? Så jag tittade ut (har mitt rum vägg i vägg med garaget) och såg en tobbe som va påväg på äventyr :p haha! Så jag sprang ut i typ 0 grader och hämtade godis och grimman. Som tur va hade inte Exando följt efter så det va inga problem och ta honom :) 
Antagligen har han stått och tryckt på tråden tills den blivit så pass slapp så han bara kunde ta ett litet skutt över :p Exando är lite mer en fegis och skulle aldrig hoppa över en tråd (han vågar knappt gå över den när den ligger ner helt!).
så nu står Tobbe instängd i boxen medans Exando kan gå ut och in ur stallet som han vill. Ska säga till mamma att hon tar med agrigatet så vi slipper gå ut och jaga hästar!


Saker

hööks har höst-rea på endel saker nu :)


Regnjacka.
Ord. pris 139:-
Rea pris 99:-

Det är väl aldrig fel med en extra regnjacka? :)
Fleecefodrar skinnvante från CRW.
Ord. pris 199:-
Rea pris 99:-
Också bra att ha ett par extra :)

Gummistölvar.
Ord. pris - 149:- 249:-
Rea pris - 179:-
Har faktist inga riktiga gummistövlar så det vore nog inte så dumt och investera i ett par sådana :) finns också i brun:
tisdag

Stannar hemma från skolan idag. Har ont i huvet och så har vi friluftsdag så jag tyckte inte det skulle göra så mycket om jag vilar upp mig lite :p Men det blir väl inte överdrivet med vila kanske :p Ska såklart rida hästarna men annars tror jag det blir mest slapp :)

Ha en finfin dag!


En lat måndag

Va trött efter skolan+ att syster kom upp, så jag bestämde snabbt att hästarna får vila idag.
Men så lat kunde jag ju inte va heller! så jag gick minsann ut och sprang en runda! Riktigt duktig va jag, för jag sprang ännu längre idag än jag gjort annars så det verkar ge resultat! :)


Bilder
Ridpass

När jag kom hem från tävlingen gick jag ut med Exando också :) Det började bli mörkt så jag red lite nere på åkern. Han va förvånande pigg idag! verkligen drog och ville springa, superbra verkligen! :) Värmde lite i trav och galopp. Blev lite ostadig i formen i traven men i galoppen gick han jättefint! Sen hade jag ett litet hinder som han fick hoppa och det va ruskigt kul! Drog som bara den :) Sen tappade jag ena tygeln efter att jag hoppat och den stollen drar i väg i full galopp uppför åkern! haha! fick iaf tag i tygeln så det blev inget problem ;) Hoppade några språng sen och så fick han springa på uppför åkern en gång till bara för att han ville :)

Nu är jag ganska trött och ska gå upp och ducsha och sen lägga mig!
Ny vecka imorgon, shit va fort tiden går!

Resultat.

L:C lagklass.

Kändes bra. Tog det väldigt lugnt och sansat och bara hoppade liksom :) felfria och tiden va inte blev de dåligaste trots att vi tog det lugnt! Tyvärr va jag den enda nollan i mitt lag så det blev ingen omhoppning för oss.


L:B svelandstil.

Kändes inge bra alls på framhoppningen. Red dåligt, fick två stopp på oxern innan det blev bra. Inne på banan gick det väl inge vidare heller. Vet inte riktigt vad som hände på tvåan men det kändes som han skulle stanna och så tryckte till honom och han typ snubblade över. Sen va det sex galoppsprång till en oxer och vi kom ju helt vingligt och fel in så det blev ett stopp där. Sen flöt det på ganska bra, dock red jag dåligt igen och vi kom för nära in i kombinationen och det blev två språng när det egentligen skulle varit ett men han hoppade iaf :) Sen blev det ett stopp till på sjuan och där vet jag inte varför han stannade. Tyckte vi kom bra och oxern va inte den högsta så jag blev lite förvånad där. Och så fick vi ett stopp till på den sista oxern som jag tar på mig. Alltså ute. Sen tänkte jag hoppa den sista igen men då gjorde han en bakut så jag ramlade av x)Tror fortfarande att det har blivit för mycket hoppning på senare tid. ska helt enkelt ta det lite lugnt nu. Fast till helegn ska vi iväg igen för då är det finalen i div. 2 så den kan jag inte ställa in. Före den ska jag hoppa en L:C+5 så det ska bli kul iaf :)
Sen är vi inte helt säkra på att han är 100% frisk, då han hostar lite och det låter som det är typ snor i vägen (när han andas alltså) så vi tänkte ta tempen och se :)hååår.Kan verkligen inte förstå att jag har så långt hår. Julia har i hårförlängning i nu och mitt känns hur kort och fjantigt som helst.


Ridpass 1

Tobbe.

Red honom som sagt nere på åkern idag. Ska börja medoch säga att jag nu i fortsättningen kommer göra en knopp i pannluggen varje gång vi ska träna dressyr, så han vet det. För när det är dressyrtävling så knoppar jag ju manen (och pannluggen) men inte när det är hopptävling (på så vid fattar han ju när det ärr hopp/dressyrtävling).

Iaf så gick han jättefint idag! Fin i formen, lydig både fram och tillbaka och traven kändes extra bra!
Värmde upp med öppnor och slutor som båda kändes bra i båda hållen. Sen gjorde jag också ett par skänkelvikningar. Det känns bra undan höger men är lite motsträvig undan vänster. Så där måste jag tänka på att jag håller stadigt på yttern.
Sen gjorde jag endel ökningar i galoppen ochäven traven. Gjorde en massa halter och halvvolter också och det kändes bra över lag! :)Sen har jag också putsat och packa allt så jag har det ur vägen!
Så nu är det bara Exando som ska få komma ut en sväng, sen ikväll kommer Marie och sover över och följer med mig på tävlingen imorgon! :) Verkligen jättebra med en extra hjälpande hand :)

Lördag

Efter att nu ha latat mig sen jag gick upp (vaknade innan 7) så tänker jag gå ut och städa stallet, sedan rida Tobbe, blir dressyr idag. Sen blir det säkert en lunch-paus innan jag går ut igen och rider Exando som nog också får ett dressyrpass :) Sen ska jag ju putsa och packa allt inför imorgon, även duscha Tobbe då vi måste åka tidigt imorgon och så vill jag även hinna med att springa en sväng. Vet inte vad det är med mig, men jag är pigg och träningssugen till 1000! :D
tyvärr är det väldigt dåligt väder (ösregn) men det hjälps inte! Regn har väl aldrig skadat nån? ;)
Ska även göra ny hage!

Men om jag ska hinna allt detta är det bäst jag sätter igång! Resten av familjen är på folkrace idag vilket faktist är skönt! Älskar nämligen att va ensam hemma och göra som jag vill utan att någon kommer och säger att nu får du ta och städa och blablabla! :pSå olika men ändå så lika ♥


Startlista

Imorgon ska jag ju tävla! Jag är anmäld till lagklass och L:B, men funderade ju på att byta till L:C+5 (istället för L:B). Men nu kollade jag startlistorna och såg att det är finalen i svelandsstilen går i L:B och den vill jag gärna vara med på, så jag tror jag hoppar L:B ändå. Tycker det är väldigt kul med stilbedömning!Kom trea i första (?) kvalet i svelandstilen i Färjestad.


Här är iaf startlistan till L:Bn
13/ 20 starter

Styrketräning med Julia!

Japp . Fast det blev ingen riktigt fotostund eftersom det regnade så bedrövligt! Men vi tog allt en hel del bilder ändå! :) Så jag blir väl sittandes och redigera halva natten .. :)
här är iaf några:


Bästisss (a)

Gårdagens Ridpass

Mamma va ledig igår så då passade vi på och tog en uteritt med hästarna :) Tobbe va väldigt pigg och fick för sig att gå upp i skogen när han inte fick galoppera i full fart! :p tror det va runt 15 grader ute så dom blev ganska svettiga.
så Tobbe får alltså vila idag istället. Och det passade ju ganska bra för jag och Julia ska ha styrketräning! jajaemen, här ska fettet bränna! :D Och innan dess tänkte vi fota lite :) Så bilder kommer! 


 
<3

Veckans ekipage


Ridpass med Marie

Japp, Marie kom allt hit idag och red med mig! :) Tog en tur först med endel galopp på en åker och så uppåt vägen. Tobbe va piggpigg! Sen hade jag satt upp två små räcken med en grön/vit pressening under och två lådor under den andra som vi skuttade över :) Inga problem sa Tobbe!
Imorgon tror jag Tobbe får sin vila, så rider jag Exando bara. Och så ska jag ut och springa imorgon också, för det hann jag ju inte idag :p


Dagens ridpass.

Mamma kunde inte bli med idag för hon passade lilla Jonna :)
Så jag tog med mig båda hästarna ut - red Exando och Tobbe som handhäst. gick inte så jättelångt, men det blev nästan bara trav och galopp :) Exando fick iaf galoppera lite , fast Tobbe travar ju han :p


Blir nog uteritt även imorgon, för då tror jag att Marie kommer och rider med mig  :)


Tidigt hemma

Åkte med pappa hem idag så jag kom hem typ en halvtimme tidigare!
Denna vecka tror jag mamma är ledig så jag få väl hoppas att hon kan följa med ut och rida sen :) Blir isf en uteritt. Lite tråkigt bara, för den vanliga rundan kan vi inte gå längre för bron har gått sönder och dom har spikat fast typ nät så det går verkligen inte att ta sig över! Fast det finns ju andra vägar, men uppåt vet jag inte om jag vill gå för tydligen går en varg-flock på nio vargar någonstans däruppe (kan ju va högt upp dom är, vet inte riktigt vart) :s Så det känns lite orsäkert även om jag inte är rädd av mig :)
va ute och tog lite pics häromdagen, så nu blir det nya bilder :)

Ridpass

Tobbe gick fint idag. Känns att vi inte tränat lika mycket dressyr nu på ett tag, men det ska vi ändra på! :) Imorgon tror jag Marie skulle bli med och rida en sväng om det inte spöregnar :p Förresten så verkade Tobbe på bra humör idag. Blev glad när jag kom och tog in dom, hade inget emot att gosa lite ^^bättre sent än aldrig

Slänger in ett snabbt inlägg nu, ska alldeles strax gå ut och köre ett dressyrpass med Tobbe. Efter det åker jag och mamma och gratulerar en kompis som fyllde arton för typ tre veckor sen .. :) Så det blir inga fler inlägg idag förräns ikväll.


Dagens ridpass.

Jag och mamma gick ut och red en sväng förut. Blev en ganska lugn tur, men galopperade fram och tillbaka på en stor åker + hoppade över ett par diken = skitkul! :D

Sen har jag varit jätteduktig igen och varit ute och sprungit! Shit alltså, jag borde få medalj! ;) haha.

Imorgon är det skola igen så jag borde lägga ifrån mig datorn och sova, men det kommer väl inte hända än på en halvtimme eller så om jag känner mig rätt.. :p


bilder

Igår va ju första gången vi hade huvan+schabraket+kavajen tillsammans! Riktigt fint va det, måste jag få säga ;) mamma tog två bilder efter första klassen.


(ignorera mina fina ansiktsuttryck )


Resultat.

Dagen har varit sådär. Tobbe va inte på hopp-humör så vi tänker ta en break.

L:B.

Den rundan var nog den bästa. Fick iaf två stopp, båda va mitt fel. La han alldeles för stort på två ganska stora oxrar. Kombinationen kändes jättebra, så det är jag nöjd med :)


L:B tekna cup omgång 1.

Det kändes som att han inte hade någon lust att hoppa längre, kände redan när vi vände upp mot ett hinder att han försökte dra sig därifrån. Lyckades ändå få honom över alla hinder, dock kom vi för nära på a-hindret i kombinationen som va en oxer och han rev bakbommen, men hoppade iaf b-hindret :)
alltså 4 fel.


L:B tekna cup omgång 2.

Det flöt på bra till fyran som va en oxer, hade för dålig galopp och kom flr nära = stopp. Hade fortfarande för dålig galopp mot trippelbarren och där vägra vi ut oss. Tog den iaf en gång till och då gick det bra.

Han kändes verkligen inte alls på humör idag. Eller, han va pigg men han vill liksom inte hoppa. Sen började han se spöken i ridhuset också, så där kunde  jag inte va. (det konstiga va att jag märkte inget när vi värmde upp till första klassen, men sen blev det jobbigt).


Iaf så har vi bestämt oss för att inte hoppa på ett tag, eller iaf inte alls ofta. Vi är ju anmälda nästa helg till en lagtävling så dit åker vi iaf. Men istället för att hoppa lagklassen och en L:B ska jag efteranmäla till L:C och stryka mig i L:B. Vi ska liksom bara åka dit och känna att vi klarar det här utan problem, ge järnet och se till att det blir kul! :)
Efter det kommer jag rida mycket mer dressyr istället och vara mycket ute i skogen och klättra och springa och försöka få tillbaka viljan på något vis :) Och det där lät faktist inte så hemskt alls, ska faktist bli härligt på något vis. Och ta en liten paus från tävling och träning och bara ha det kul ett tag :)

Tävlingsdag!

Startlistor och vägbeskrivning är utdragna, Tobbe väntar i stallet på sin dusch, grejerna är packade, kameran laddas och vi ska ha så fantastisk kul! :D


Dagens ridpass + tävling

Red tobbe nere på åkern idag igen. Han kändes mycket lydigare och inte så stark idag, vilket är jättebra :) de andra kändes också bra, måste bara komma ihåg att vara fokuserad! :p

Imorgon ska jag iväg och tävla också! (kanske inte har sagt det?) Ska hoppa en L:B (100cm) först, vanlig A:0/A:0. Sen är det final i Tekna pony cup som också går i L:B. Har inga förhoppningar eller tankar om placering eller så, tänker bara rida och så får vi helt enkelt se hur det går :) Tobbe kändes som sagt väldigt bra idag så vi får väl hoppas det håller i sig! :)

Putsat och packat har jag gjort sen jag kom hem från kalaset och imorgon ska jag duscha Tobbe, fixa transporten och typ packa in allt i bilen. Åker klockan nio och går upp vid kvart i sex så nu är det bäst jag lägger ifrån mig datorn och sover! :)


Kalas

Har ridit Tobbe nu och putsat endel, skriver mer om det sen. Ska nämligen åka och gratulera en utav systrarna som fyller år idag :)

Dagens ridpass.

Exando.

Slutade sent idag och då kommer jag hem runt fem, alltså har jag inte så förfärligt mycket tid innan det är läggdags! Så för att spara tid red jag Exando barbacka. Red honom lite nere på åkern. Sedan vi börjat ha dom inne på natten har han blivit jättedålig. Hostar, rosslar och orkar inte mycket.. :/ Måste verkligen fixa alger nu!
Ändå så var han ganska pigg och framåt! Verkade inte ha något emot att dra på lite i galoppen och skutta över de små hindren :) Dock hostar han någon gång ibland så han blir väldigt anfådd direkt.


Fina, underbara, snälla, vackra, fantastiska häst (L)Tobbe.

Red även honom nere på åkern. Han hade ju vila igår så här va det mycket energi! :p Tänkte rida lite dressyr först och sen träna lite avstånd på bommar och småhinder. Men han hade så mycket energi och orkade verkligen inte koncentrera sig på dressyr så jag värmde bara upå honom och gick sen direkt på bommarna/småhindren.
Idag kändes det verkligen bra! Även om det är ganska svårt och "hoppa" i dressyrsadel.. :p Han va dock liiite pigg, även för hoppning. Sprang iväg direkt och ställde mig upp och lättade lite på handen :p
Iaf så satte jag upp ett räcke på långsidan till 1 m tror jag?, bara för att jag vet att jag blir lite ofokuserad på själva hindret, tänker bara på att det blivit högre. Men så kändes det inte idag, flöt verkligen på bra! :)
Avslutade med att trava. Tog dock ett tag och få honom lugn.. :p

Sötnosen (L)


Ny färg

Mamma har hållit på och färgat mitt hår nu sen jag kom hem (ca:1½ timme) för imorgon är det skolkort och jag vill ju inte ha den där hemska råttfärgen då ;) Och nu ska jag gå ut och springa och sen är jag troligen väldigt trött så då blir det sängen efter duschen! Så båda hästarna för vila idag :)

Dagens ridpass.

Tog med båda pållarna på en tur idag. Red alltså på Exando och hade Tobbe som handhäst. Det gick bra, båda va pigga och glada även om Exando hostade lite. Travade och galopperade mest, eller ja, Exando galopperade iaf. Tobbe får jag inte igång i galopp om jag inte sitter på för han har så otroligt stor trav så han behöver inte galoppera för att hänga med :p
gjorde klart allt och tog in dom för kvällen.
Sen va det ju meningen att jag skulle ut och springa, men klockan är redan halv nio och jag är jättetrött så jag springer imorgon istället. Då har jag förhoppningsvis lite mer tid :)


Schema!

Känner att det blir lite sådär med ridningen just nu, rörigt liksom. Så jag ska börja göra små scheman eller veckoplanering kan man väl kalla det, så blir det förhoppningsvis lite bättre ordning! :)
Gårdagens Ridpass

Tobbe.

Igår red jag honom bara lugnt nere på åkern. Hade satt ut tre små räcken (ca 40 cm) med ganska stor anridning till och långa transport-sträckor mellan. Hade två stycken på kortsidan, där jag endast tänkte på att inte ha honom ställd som är en dålig vana jag har tragit mig till med. Och så hade jag ett snett också.
Tobbes tre vilodagar från förra veckan håller i sig än kan jag säga! Övertaggad idag med :p
Iaf så värmde jag upp med två bommar som jag red olika antal galoppsprång mellan. Kändes bra, så jag började jobba med de småhindren. Jag tyckte det kändes jättbra! Gjorde som Thomas sa att jag ska, rida i ganska lätt sits på transport-sträckorna och sedan när jag började närma mig hindret, att jag lugnt sätter mig ner :) Och som sagt funkade det jättebra, kom rätt till hindren, Tobbe lyssnade fint både fram och tillbaka :) Så jag nöjde mig och det blev väl inte mer än 20-25 minuter skulle jag tro :)Dagens ridpass.

Tobbe.

Körde ner några hinder till åkern, en kombination - räcke, oxer- och ett räcke bara.
Kombination behöver jag verkligen träna på. Och jag kan ju säga att det gick inte så bra idag, tyvärr. Såg verkligen inget avstånd till a-hindret och då blir det ganska svårt på b-hindret, iaf när jag höjde upp det. Fick några stopp då, p.g.a min usla ridning, men sen kom vi iaf någorlunda till första så men lite hjälp från skänklarna hoppade han. Tog det en gång till och då hoppade han fint. men det kändes liksom inte bra ändå, ville få ett riktigt bra språng så jag tog det ännu en gång. Men då gick det inte alls och tobbe sa stopp. Plus att han var trött också. Så jag fick hoppa av och leda honom runt ett tag så han lugnade ner sig. Sen la jag ner båda hindren till typ 90, hoppade upp och skrittade ett varv till, sen började jag trava lite lugnt och så vidare till galopp. Hoppade det lilla räcket lite först och bara lät honom hoppa, struntade liksom i allt annat. Öch så bara flöt det på över kombinationen och då släppte jag liksom på och då kändes jättebra! :) Det är nog det som är det stora problemet, jag sitter och bromsar istället för att bara låta det flyta på. Får träna på det.


5 timmar har gått.

Shit alltså. Jag visste att jag hade ett stökigt rum men jag trodde då inte att det skulle ta 5 timmar och få det städat! :o Fast då har jag också flyttat ut en fotölj och bytt plats på skrivbordet och den andra fotöljen så nu är det mycket mer plats här inne :) Och så har jag satt upp två snören som jag hängt upp alla rosetter från lokala tävlingar. Känns mycket bättre nu, förut hade jag dom liggandes i ett glas-skåp :p
Nu väntar min lilla pålle i hagen på att jag ska komma och rida. Tänkte ställa upp några hinder nere på åkern och ta några språng med honom. Sen tar jag upp dom igen och låter bommarna ligga kvar, så kör jag såna övningar resten av veckan fram till tävlingen på lördag :) Ska bli så kul! Om vi nu kommer iväg, mamma skulle nämligen åka utomlands med en kompis då, men förhoppningsvis kan hon åka på söndag istället :)
Jaja, nu ska jag avsluta städningen med att torka skrivbordet och lägga dit läx-böckerna!Äntligen!

Äntligen har mitt paket från Hööks kommit! Blev typ två veckor försenat -.- Och när det kom så fick jag två huvor, när jag bara skulle ha en! jaja, skitsamma :) Vi ska iaf va riktigt fina nu till helgen på tävlingen och alla andra tävlingar också för den delen :)


Kavajen :)

Duktiga jag!

Klockan är inte mer än kvart i tio och ändå har jag hunnit:

»Tagit sovmorgon till åtta (vaknade dock halv)
»Ta ut hästarna
Ȁtit frukost
»Sprungit


Ojojoj va jag är duktig!
Ska faktist gå ut och springa nu minst två dagar i veckan, för jag har verkligen usel kondition! Och som jag säkert sagt förut så är det ju inte bara hästen som ska vara i form ;)

Det som återstår att göra idag är:

¹. Städa rummet! Oerhört nödvändigt.
². Städa i stallet (mocka, sopa både inne och utanför stallet, lägga in nytt spån i boxarna, mäta upp hö)
³. Se till att hästarna får motion.

Så jag har endel och göra, men det är bra, så kanske man får ngt annat att tänka på för en gång skull (väldigt förvirrad just nu).

Men innan jag börjar ska jag duscha, sedan tar jag tag i rummet. Nu ska här bli fint! Har ganska mycket och göra, även om jag har ett minimalt rum. Fattar verkligen inte hur jag lyckas skrota ner så bedrövligt.. :pUppdatering

Har varit väldigt dåligt skrivande nu ett tag så jag ska snabbt sammanfatta vad som hänt de senaste dagarna :)

Torsdag:

Jag var hos min kompis vickan och red tillsammans med henne. Hon har en ganska grov c-ponny och en supersnygg travare :) c-ponnyn va lite busig eller vad man ska kalla det, för direkt när man hoppat med honom drog han ner huvudet i backen så jag ramlade av två gånger :p  jaja, det är iaf jättekul att rida lite andra hästar emellanåt, nyttigt också! :)
Båda hästarna vila.


Fredag:

Åkte aldrig hem efter skolan, utan jag och några kompisar gick ner på mârten direkt :) Sen va vi ute ända till typ tolv, då började vi gå mot syrran där jag och Julia skulle sova :)
Båda hästarna vila.


Idag, lördag:

Runt halv två gick jag och Julia ner till mârten idag, men jag åkte hem rätt fort, efter knappt två timmar. Det va inte alls kul tyckte jag! Och så va jag extremt trött på allt och alla så jag kände att jag vill hem till någon som uppskattar mig (Hästarna såklart)!
Gick ut och red ganska sent på en mycket pigg Tobbe. Tog en väg som man kan galoppera mycket på och så blev det. Jag lät honom springa på ordentligt på en trafik-fri väg med bra underlag så han blev av med lite överskottsenergi :) Sen fick vi vända och skritta ner en bit. Sen va det galopp igen tills vi kom till en bro så då blev det skritt ett tag till igen. Sen travde vi lugnt och avslappnat en bit, och då blev han riktigt fin! Red ner i en låg form och han va väldigt lugn! Kändes bra efter en tur med så pass mycket galopp och inte så mycket form :pDu är det bästa jag har!

Kvickdrag del 2

Men så kom vändningen. jag kommer inte ihåg hur vi upptäckte detta, om det kanske var någon utav mammas kunder som kände till det men vi köpte alger, rödalger. Det är såna slemmiga saker som man kan se i havet (typ). Jag hade aldrig hört talas om det förut, men vi ringde till firman som heter alg-börje och beställde åt hästar.Så här beskrivs det:

Slemlösande rödalg till hästar. Rödalgen består av 80 procent geléartad substans som utvinns genom kokning.
Rödalgen carrageen med sina fantastiska egenskaper (som även bekräftats av forskare på senare år), har varit ett viktigt tillskott för hästar och andra husdjur under många decennier.
Liksom knöltången tar även carrageen upp alla mineraler, vitaminer och hela skalan av spårämnen ur havet. Se analys på sidan 28. Normalt ges carrageenet fyra till sex veckor, därefter övergår de flesta till Alg- Börjes Fodertillskott.
4 kg carrageen räcker ca 8 veckor till en häst på cirka 500 kg.

Dosering hästar
Hästar vikt cirka 250 kg 0,5 liter gelé morgon och kväll Hästar vikt cirka 500 kg 1 liter gelé morgon och kväll

Börja första dagen med 1 till 2 dl morgon och kväll, då hinner hästen vänja sig med smaken.
Öka därefter successivt upp till den slutliga doseringen enligt ovan.
Gelén blandas med ordinarie kraftfodergiva.
Förpackningsstorlekar: 1 kg, 2 kg och 4 kg.

Recept och doseringsanvisning finner du på och i förpackningen.


1 kg - 365 kr.
2 kg - 590 kr.
4 kg- 1052 kr.Som ni alltså kan läsa så ska man koka det. Innan man kokar det ser ut som typ betfor, men när man kokat det blir det alltså till gelé.
Jag kan ju bara säga att det luktar förj*vligt. Men det är det värt! Vi började ge Exando alger och han blev fort mycket bättre, blev piggare och orkade därmed mycket mer!
Det står ju att man oftast övergår till fodertillskott sedan, det minns jag inte att vi gjorde. Utan vi gav Exando alger största delen av vintern och sen kom ju sommaren och då behövs de inte.
Fodertillskott:

Alg-Börjes fodertillskott till hästar och andra husdjur. Fodertillskottet består av Makroalgen knöltång (Ascophyllum Nodosum) i mjölform, som skördas utanför Island. Knöltången innehåller alla kända former av mineraler och spårämnen, närmare ett tjugotal olika aminosyror samt alla vitaminer ? fortfarande i balans. Algernas rikedom på näringsämnen och framförallt att djuren kan tillgodogöra sig dessa ämnen mycket bra, har gjort Alg-Börjes Fodertillskott till ett mycket populärt alternativ till syntetvitaminer och grusmineraler, vilka djuren har svårt att tillgodogöra sig.
Fodertillskottet finns i två förpackningsstorlekar: Hink 9 kg samt säck om 25 kg.


Dosering för Alg-Börjes fodertillskott till övriga husdjur

Hästar som väger cirka 250 kg 50 gr/dag. (0,5 dl)
Hästar som väger cirka 500 kg 100 gr/dag. (1 dl)
Kor 100 gr/dag.
Köttdjur 1 gram per 4 kg vikt/dag.
Suggor 3 procent inblandat i fodret.
Slaktsvin 2 procent inblandat i fodret.
Smågrisar 4 procent inblandat i fodret.
Får, Getter, Ankor, Gäss 1 gr per 2 kg vikt/dag.
Höns 1 procent inblandat i fodret.

25 kg - 710 kr.
9 kg - 394 kr.REKOMENDERAR ALGER!Alger finns faktist inte bara till hästar och andra djur. Dom finns till människor också! Tex tvål, hudcreme, scampo m.m! De finns också ett antal olika tabletter som är bra till t ex astma! Pappa har astma så vi köpte en burk kalktabletter till honom, dock så rör han sig inte så jättemycket, så han slutade ta dom (smakar väl inte så jättegott kanske).


Kalktabletter:

Alg-Börjes Kalktabletter består av aminosyrekeleterad kalcium och fosfor med vitamin D-3. En organisk bunden (keleterad) kalk ger fullständig tarmresorbition (upptagning). Bör ätas tillsammans med algtabletter, carrageen eller algmjölet. Varje tablett innehåller: 80 mg kalcium, 50 mg fosfor samt 50 IE vitamin D-3. På grund av försurningen så har det mesta av den naturliga kalken i våra åkerjordar försvunnit, därför är det viktigt att tillföra kroppen extra kalk. Kalken verkar även basbildande för kroppen.

Räcker till ca sex månaders förbrukning.


228 kr.Ni kan ju helt enkelt gå in på deras hemsida själva och titta: www.alg-borje.se

Torsdag

Idag när jag har slutat skolan (16:00) så följer jag med en kompis hem och rider med henne :) Hon har en travare och en c-ponny, tydligen ska jag rida på c-ponnyn! Får väl se hur det går.. I och för sig så rider jag ju Milton ibland och han är ju b-ponny så det går nog bra :)
När jag kommer hem ska jag npog bara putsa sadlarna och fixa lite i stallet. Hästarna får vila om jag inte tar med mig Exando ut och går :) Tobbe får iaf vila och det får han även imorgon då det är mârten (marknad). Denna vecka får bli en lugn vecka, han har fått jobbat ganska hårt den senaste tiden så han förtjänar en lugn vecka :)
jaja, nu får jag gå ner till bussen!

Förresten! Igår va jag ute och sprang typ 3 km! :D

Gårdagens ridpass

Tobbe.

Tränade lite dressyr nere på åkern med honom igår. Han gick bra, va lydig och framåt och så. Blev lite stark i vänster varvet kändes det som, drog iväg lite där. Så jag gjorde endel avsaktningar till både skritt och halt så han skulle bli lite mer uppmärksam. Sen gjorde jag några skänkelvikningar. Undan höger börjar det på och kännas bra, men undan vänster flyttar han inte över ordentligt, får jobba på det :) I galoppen kändses han väldigt mjuk och fin. Lydig både fram och tillbaka :)Gårdagens träning

Tränade alltså hoppning för Thomas igår. Hoppade med häst-gruppen, för de är så få och i ponnygruppen är vi så många. Egentligen skulle det ha varit tre storhästar och två d-ponny (mig inräknat) men den andra d-ponny va inte med och så va det också en storhäst som va borta så vi va bara tre som tränade :)
Iaf, så värmde vi upp med att hoppa en vattenmatta på en ått-volt. Ingen tvekan på den :) Sen hoppade vi en linje med ett räcke till en oxer som vi först la ner till ett räcke, med sex galoppsprång mellan. Det andra räcke höjde han upp rätt rejält, men Tobbe tog det som skit! Tror det va någonstans runt 120-125 cm.
Sen hoppade vi också en annan linje med räcke-oxer med fyra galoppsprång mellan. Först blev det knasigt sen funkade det bra :) Och så gjorde vi en liten bana sen. Tobbe hoppade riktigt fint igår alltså! Även om jag tyckte att jag typ aldrig kom rätt till hindren så ordnade det sig bra och Tobbe hoppade som sagt super fint :) Har en liten filmsnutt som jag tänkte ladda upp när jag kommer hem från skolan.

Idag slutar jag tidigt så jag rider båda hästarna. Tobbe ska jag träna dressyr med, vet bara inte vart jag ska va.. :p Och Exando får nog en uteritt eller kanske ett dressyrpass :)
Igår red mamma Exando också :)hemma

Äntligen hemma! Blev en heldag idag verkligen (åkte halv tio kom hem halv åtta). Iaf så har jag (och mamma) köpt en del.
Från Hööks köpte mamma såna överdragsbyxor till tävling & en tröja.
Från JC köpte jag jeans och en tröja.
Från Gina tricot köpte jag armband.
Från Team Sportia köpte mamma ett par joggingskor! Nu ska här springas vill jag lova! :D Vi får väl se hur länge den viljan håller i sig.. :p

Nu ska jag ducsha och sen sova! Imorgon är det skola, sedan hoppträning klockan sju! :)

Två JÄTTEseriösa bilder: 
Måndag

Idag är jag ledig från skolan, jag ska nämligen åka och shoppa med mamma och morfar (mest mamma) :p åker strax efter nio och sen vid typ halv tre (?) skulle morfar till ögonläkare, sen hoppas jag att vi åker hem så jag hinner rida :)
Så ser min dag ut, nu ska jag gå och släppa ut hästarna!

Reslutat.

Lagklass L:C

Allt flöt på bra till 6:an som va en oxer, jag bestämde mig alldeles försent, vi kom för nära så det blev ett stopp. 7:an, 8:an och 9:an gick finfint :) Dock hade vi bara 2 felfria så ingen omoppning för oss :/


L:B

Så otroligt fin! :D
Sista ryttaren hade sturkit sig så jag hoppade sist. På framhoppningen va jag helt ensam i ridhuset (skönt!) och shit va bra han hoppade! Fick tre superfina språng!
Väl på banan kändes det också jättebra, jag va mycket mer fokuserad på varje hinder för sig. Fick dock ett stopp på trean som va ett räcke med typ ett litet hus under :p Han hoppade det som inget i förra klassen, så hade jag bankat till honom så hade han säkert hoppat, men jag tycker inte att det lilla stoppet gör så mycket :) Försatte på 4:an och 5:an som va två oxrar (ååh, vilka underbara språng :'D), sen skulle jag ha hoppat kombinationen, men självklart glömmer jag banan och hoppar 8:an, alltså sista hindret! -.-' Haha, jag todde att jag hade gjort rätt och blev helt förvirrad när speakern sa att jag blivit utesluten xD haha, sånt som händer :p Är iaf jättenöjd ändå, kändes verkligen skitbra! :)

Tävling

Nu är vi redo för tävling! Tobbe blev duschad igår, allt är packat och vi har gott om tid.
Igår kändes han rätt så pigg och det märks att han är det idag också. Men han svarade bra båda fram och tillbaka igår så det ska nog gå bra :)
Ska alltså hoppa med div. 2 laget först, alltså L:C och sedan L:B om vi går vidare. Sen ska jag hoppa en individuell L:B också. Få starter i den klassen så alla ponnys i samma klass = 12 starter och jag startar näst sist. Men jag ska bara tänka på hur jag rider och inget annat, det får gå som det går helt enkelt :)17 år och överhoppar ganska rejält .. :p

Milton

Nu har jag varit och hälsat på Milton. Red lite, men han är ju en b-ponny så jag är väldigt för mycket för stor för honom! Fast han är ju maxad så det gick bra ändå :)
Iaf så va han väldigt fin! Har nog aldrig gått så bra förut. Jag har nog lärt mig en hel del under sommaren :) Sen satte Julia upp två små hinder som vi hoppade också och det tyckte han va kul! Han hoppade verkligen bra idag! Sen red Julia lite också, med lite hjälp gick han fint med henne också! :)Kvickdrag del 1

Exando har ju sjukdomen kvickdrag, så jag tänkte skriva lite om den, från hemsidor men mest från egen kunskap.
Det blir ganska mycket text så jag har delat upp det i två delar.

När vi fick reda på att Exando fått kvickdrag blev vi väldigt ledsna.
Jag kommer väl ihåg när vetrinären skulle komma och mamma sa ungefär "Bara det inte är kvickdrag". Hon hade nämligen läst i en bok om sjukdomar och Exandos symptom passade in på just kvickdrag. Så när vetrinären kom och konstaterade att han fått den "dödliga och obotliga" sjukdomen, som den beskrevs i boken, trodde vi inte att det skulle gå så länge.
Sjukdomen kan man jämföra med en person som rökt länge. Man kan höra att det liksom rosslar när dom andas och dom hostar kanske endel också. Man kan också säga att hästen blir allergisk mot damm, mögel och kanske hö.
Enligt vetrinären är detta vanligast hos ridkolehästar, eftersom dom står inne ganska mycket och det blir rätt så dammigt i ett stort stall med spån och intorkad lera som borstas ut i luften. Så det är väl inte så jätte konstig då egentligen, att Exando fick det, han stod ju på ridskolan i åtta år innan vi köpte honom!
Man kan ju göra endel för att motverka detta. Utebox är en bra grej, eftersom luften ventileras väldigt bra då. Man kan också ha ett bra underlag i boxen, det bästa är tidningspapper, men jag menar, hur mycket extra jobb blir det inte att stå och riva sönder tidningar? Och för att inte tala på och mocka, samt att det inte blir så bekvämt åt hästen. Torv är ju också bra, det använder vi. Under hösten/vintern/våren när hästen kanske äter hö så kan man försöka blöta höet, eller ge den ensilage istället.
När Exando va som värst första eller om det var andra vintern vi hade honom, vet jag att vi la höet i blöt ungeför en timme innan han skulle ha det och det funkade väl rätt bra - dammet försvann ju men han blev ju inte frisk ändå. Sen så började vi ha både bak- och framdörren öppen så att det kom in så mycket frisk luft som möjligt. Och så försökte vi ha dom inne så lite som möjligt.
Sen finns det ju också medicin och ge dom, men det blir väldigt dyrt i längden, så vi uteslutade det direkt.
En häst som har kvickdrag ska man försöka hålla i så bra kondition som möjligt. Desto mer kondition desto mer orkar den. Men jag kommer ihåg att vetrinären sa att man helt inte ska rida den så att den blir svett (varför kommer jag inte ihåg) men det tänker vi aldrig på nu.
Iaf så kom sommaren till slut, höet ersattes med grönt gräs och de kalla nätterna ersattes med varma nätter. Exando blev näst intill frisk- hostade ytterst sällan och verkade helt bra i lungorna. Men så kom hösten och sedan vintern. Gräset tog slut och ersattes med hö. Hostandet och snorandet kom tillbaka och allt började kännas tungt igen.

Forsättningen kommer snart!

Gårdagens Ridpass

Igår slutade mamma tidigt så hon kunde bli med ut och rida. Tog ungefär samma tur igår som i förrgår, fast vi klättrade lite mer. Tobbe va pigg men ändå ludig och snäll:)

Idag ska jag bara rida igenom honom för imorgon är det ju tävling! :)
Sen får jag se om jag rider Exando också.

Sen ska jag också åka och hälsa på Milton! Det va så länge sedan jag såg honom nu! Ska bli riktigt kul och se hur det gått för dom :)

Det är vad som kommer hända idag + att jag ska packa och så då ;)Dagens ridpass

Slutade sent idag, men jag skyndade mig så jag hann rida båda hästarna :)

Exando.


Red barabacka lite på åkern här idag. Han va ganska hostig och rosslig idag så jag tog det väldigt lugnt. Hade ett litet räcke framme som jag hoppade med honom några gånger på små höjder. Då verkade det so han kom igång lite och blev på bättre humör, men han hostade endel så han orkar liksom inte med.
Sen red jag igenom gångarterna och gjorde tempoväxlingar och så där, sen nöjde jag mig.

Tobbe.


Red även honom på åkern. Gjhorde ungefär samma med honom, fast jag red över två bommar också. Han va väldigt pigg idag, även om det blev ett gansk jobbigt pass igår. Iaf så va han ändå väldigt fin och lydig. Hade hopptränset och ändå va han jättemjuk och fin i formen i alla gångarter :)
Hoppade räcket med honom också, det va en ganska svår sväng in så jag fick jobba med och få honom rak innan hindret.  Sen red jag över bommarna ett par gånger till och sen va jag nöjd med honom också.Dagens ridpass

Mamma hade inte så mkt på jobbet idag så hon kunde bli med mig ut på en tur. Som jag trodde va Tobbe väldigt pigg idag. Gjorde bock-språng hela tiden! -.-
Iaf så klättrade vi lite med dom i en riktigt  brant backe och så galopperade vi endel också.
Sen red jag typ 5 minuter över bommarna också.

Blir lite dålig update nuförtiden, hinner inte riktgit med allt nu när skolan börjat. Tre dagar i veckan kommer jag inte hem förräns fem! Och de andra två är jag väl hemma vid tre.
Ska iaf försöka skriva några inlägg till helgen så jag bara kan publicera när jag inte hinner annars :) Btw, så ska jag till Milton på lördag. Har jag inte tid så tar jag mig tid helt enkelt! ;)RSS 2.0