Dagen + ridning

Hälsodagen idag har varit väldigt okej! Det roligaste, eller mest intressanta rättare sagt, var en föreläsning som en dietist hade i slutet av dagen. Hon pratade då en massa om hälsa, kost, träning osv. Alltså om vad som egentligen är bra och hur man ska äta för att hålla ett jämnt blodsocker under hela dagen. lärde mig massa nytt som jag verkligen ska tänka på! Försöker faktiskt vara lite nyttig också, nu när jag börjat träna lite bättre och mer regelbundet :)

Dagens ridpass blev en uteritt. Jobbade först mycket med att böja och ställa igenom i traven. Där kändes han riktigt fin idag, hängde sig inte alls i högertygeln som han brukar göra! Måndagens konditionspass gav lite resultat trots allt ;)
Jobbade sedan vidare med galoppen, började med vänster där han kändes väldigt fin! Sen när vi vände hemmåt och skulle jobba med högergaloppen stretade han emot lite. Ville inte jobba ihop sig, utan bytte till vänstergalopp eller bröt av och kastade med huvudet om det blev för jobbigt. Dessutom gick han med bakdelen åt höger vilket jag hade problem med och rätta till i galoppen - han tog inte alls högerskänkeln då. Så då red jag i trav istället och flyttade verkligen undan bakdelen och red igenom högersidan. Då blev han fin och riktigt eftergiven i traven! Dock stod han emot i galoppen ännu, men men.. Behöver ha lite längre galoppsträckor om jag ska kunna få igenom honom helt då :)


Blir så irriterad..

Okej, jag vet att det är grått och regnigt. Jag vet att såna här dagar liknande den vi hade idag, "hälsodag", inte är det mest intressanta för vissa. Kan förstå att man får lite huvudvärk, eller är trött för att man inte sovit eller ätit nog bra, kanske börjar man bli lite förkyld och det tar emot lite. Men snälla, håll då käften om era klagomål om hur jävla dåligt väder det är, hur otroligt synd det är om dig för att du har lite ont någonstans! Det hjälper bra mycket mer om du tar en alvedon och försöker ha roligt ändå, eller iaf inte dra din tristess och din bedrövliga inställning över alla andra! 
Vad är det för jävla mening med att gå in och tänka "det här kommer bli den tråkigaste dagen på länge", eller "varför kan dom inte hitta på något roligt istället eller ge oss ledigt en dag?" eller - för att gå in på ett annat ämne, tänka "hon är så jävla bitchig" om en person du inte känner över huvud taget!! FÖRSÖK att istället för alla dessa tråkiga, bittra tankar, tänka "okej, jag bryr mig inte särskilt mycket om det här, men det kommer nog bli intressant och roligt ändå!", eller "Åh va kul att de hittar på något annorlunda så vi det blir lite kontrast till lektionerna" och träffar man/ser en människa man inte känner/sett förut, behöver man väl inte gå in med attityden att han/hon är en idiot?! Kan man inte utgå från att det är en glad, positiv människa tills den bevisat motsatsen?
Nu låter jag kanske som värsta glädjespridaren som går runt och nynnar på Tomas Di Leva och har blommor i håret, men så är inte fallet. Jag tycker bara att det vore så roligt om fler kunde ha en posetiv attityd och inställning.
Om det här har något med och göra hur man växt upp, hur man blivit uppfostrad eller om det bara är något man föds med, så tycker jag att man ändå kan hålla sina deppiga tankar inom sig.

Att man har en dålig dag ibland är såklart inget konstigt, jag har definitivt mina griniga dagar och även om jag försöker anstränga mig och inte vara bitter även under dessa dagar, går det ju inte alltid. Iaf inte när man bor såhär, på ett internat där man sällan är för sig själv. Men att vissa ska behöva ha en så tråkig och dålig inställning till väldigt mycket och dessutom är extremt duktiga på att berätta det för alla i sin omgivning, gör mig arg. Fast å andra sidan får man kanske helt enkelt undvika dessa människor - dom som tar energi och istället glädjas med sina riktigt nära vänner som man skrattar och har kul med, vilket humör man än är på!


Passar väl bra med en Di Leva låt nu va? ;)


Dagen

Idag slutade vi lite tidigare än vanligt, sköönt! Har det väldigt chill nu fram till sommarlovet! Imorgon har vi hälsodag som handlar om just hälsan, dvs kost, motion, avslappning osv. Kan nog bli intressant! Sen är det ju fredag vilket betyder häst (tömkörning för min del). Nästa vecka har jag en lektion på eftermiddan, eftersom vi är klara med vårt projekt (som var måla om bommarna, redigt snygga blev dom!). På tisdag har vi en lektion på förmiddan och slutar efter det, ca halv tolv. Sen är det ju 6:e juni på onsdag = lediga! Och torsdag, fredag går vi som vanligt innan sista veckan med sovmorgon till tio och endast betygsprat väntar!! Sen SOMMARLOV! :DSå mysigt

Iaf. Idag blev Tobbe skodd och fick därför vila. Igår var jag ute och konditionstärnade med honom, som gick över förväntan! Trodde att han skulle bli stark, lite tjurig och gå emot hjälperna när jag håller emot. Lite så blev det i början. Jag rider ju på pelhambettet när jag ska rida längre/konditionsträna då han blir stark och det är svårt att jobba honom rätt med ett vanligt bett. Negativt med pelhamet är att han går emot väldigt i högersidan. Liksom stänger av och tar tag i bettet. Och när jag försöker ställa åt höger blir han grinig och bryter av/gör ett bocksprång. Men jag fortsatte bara galoppera och istället för att sitta och försöka ha en dragkamp mot honom i bara högertygeln (som ju blir "innertygeln" när jag ska ställa höger = vänster ska vara stadigt sträckt, höger ska kunna glappa), tvingade jag mig själv att hålla i båda tyglarna, även när han ställde sig mycket åt vänster. Och därifrån lägga till höger skänkeln för att ställa höger. Det funkade verkligen! Ååh va fint han gav efter och lyssnade! Visst försökte han ställa tillbaka till vänster, men bara jag höll lika mycket i båda tyglar, gick han riktigt fint!
Så på raksträckorna kunde jag tillochmed flytta lite hur som helst över vägen i galopp, utan att ha tjurade ihop sig. Det var faktist väldigt härligt och känna, eftersom det gärna blir lite för mycket stutsa hit och dit på uteritter ;)Okej, nog om Tobbe. Jag har faktist också varit duktig! I förrgår var jag ute och sprang samt styrketränade efteråt. Igår sprang jag till den stora grusgropen, sprang upp och ner fem gånger och sedan sprang jag tillbaka för att köra lite styrka i gymmet med Emelie (vilket inte gick sådär jättebra, men ändå). Och idag har jag varit ute och powerwalk:at innan middag och på eftermiddan tog jag en löptur på fyra km och tränade återigen på gymmet med Emelie, lite mer seriöst och helhjärtat den här gången ;) Känns faktist riktigt bra och vara ute och motionera! Så härligt och kunna springa en längre sträcka utan att dö..

Finns inga ord för hur bra du är ♥

          


Filmer från tävlingen

L:C+5, 0+0 fel, 2:a
L:B, 4 fel.


Resultat Arvika

Det har varit en riktigt varm dag, men tobbe har gjort superbra ifrån sig!
Till första klassen blev det lite stressigt, hann endast ta ett par språng innan jag fick springa iväg till banan och hann inte heller rida särskilt mycket innan. Men in på banan kom vi! Först kändes det som han stod emot lite. Tjafsade lite med och gå in på banan och så. Men när vi kommit igång och galopperat några varv på en liten volt, kändes han väldigt fin!
Banan flöt på väldigt bra! Inga konstigheter. Hade ett bra tempo, kom bra till så gott som alla hinder. Kände att han verkligen var med mig, så jag försökte satsa lite extra i omhoppningen. Fart blev det och vi fick till några bra svängar, samt drog på där vi kunde. Fick bra framåtlägen på alla hinder och kom i mål dubbelnolla med en tid som räckte till andra plats! :D

Till andra klassen trodde jag han skulle stå emot ännu mer, vara lite trött och seg. Men tvärtom! Han tyckte nog det var kul med lite fart i första klassen så han kändes riktigt fin på framhoppningen. Inne på banan flöt det på bra även nu, fram tills en linje med oxer-räcke. Tror det skulle vara sex galoppsprång ganska lagomt och vi låg nog ganska bra. Men så blev jag osäker, trodde vi låg alldeles för stort och bromsade så mycket det gick, ända in i räcket.. Så ett stopp där, helt mitt fel! Inga problem sen, jag klantade mig lite på kombinationen och gjorde en för snäv sväng och blev därför inte klar i tid. Kom lite nära men Tobbe gjorde det riktigt bra och sträckte bara ut lite extra på oxern :) Så det blev 4 fel, men jag är så nöjd! Han hoppade galet fint, särskilt i L:Bn. Hade höjd i sprången, var inte i något hinder utan gjorde bara så gott han kunde och lite därtill! Sen att mamma inte kan sköta sitt jobb rår ju inte han för ;)
Är som sagt nöjd med dagen! Jag har ärligt talat inte varit sådär supertaggad till tävling som jag varit innan, nu har jag varit väldigt nöjd bara jag får en bra känsla på träning - själva tävlandet är inte det viktiga. Men efter idag har jag faktist fått tillbaka tävlingssuget lite! Det är något visst med tävling och jag ska sluta mesa runt i skogen och låta honom göra som han vill. Nu blir det konditionsträning och styrka blandat med dressyr och markarbete! Japp, jag ska hitta det ultimata konceptet för både mig och Tobbe, vilket inte är så "bara". Men minst sagt roligt. För även om ett tävlingsresultat ofta är ett mål, tycker jag inte att det är själva tävlingen som är det viktiga. Det är hur man förbereder både sig själv och hästen - det är där man lär sig och där man utvecklas!Min fina, galna, busiga 19-åriga ponny! Går ju inte att förstå hur bra du är ♥

Tävling!

Det har varit lite tyst här ett tag. Vädret har varit på topp hela veckan med sol och massa värme, så vi har legat och gassat på all ledig tid ;)
I tisdags var vi iaf på hoppträning. Det var riktigt varmt ute, men Tobbe jobbade på bra ändå! Kändes fin men lite väl på på framridningen, men när vi började hoppa kändes han superfin! Jag blir dock lite ivrig och försöker skjuta iväg honom för stort istället för att vänta.. Men sista banan flöt på riktgit bra! Så jag är nöjd, Tobbe va fin :)

På onsdag var vi ut i skogen och galopperade. Han var först lite seg, men efter att ha fått gå förbi tjärn och plaska lite blev det lite väl mycket fart i honom istället ;)
Torsdag vilade han och på fredag red jag ut och jobbade mycket med galoppen. Han blir ju lite tjurig ibland, särskilt i högergaloppen där han liksom stänger av högersidan och försöker dra iväg. Men bara jag är mjuk men bestämd slappnar han av :)
Igår skulle jag ha velat rida igenom i paddocken, men eftersom det är treårstest här idag, hade dom redan gjort iårdning den. Så det blev ut i skogen och försöka jobba igenom honom. Det är ju svårt ute, han vill ju helst bara springa på. Även om det absolut går att kräva i princip allt av honom, så får man ju jobba mycket mer för och få igenom helt.
Igår var han ganska dryg faktist. Kändes bra i traven först och även i första galoppen, där han väntade bra på mig. Men sen tröttnade han och försökte dra iväg. Jag fortsatte jobba med galoppen, men jag fick honom aldrig riktigt mellan skänklarna och fick inget ärligt stöd i tygeln. Så när jag bara blev mer och mer irriterad, slutade jag istället med att bara hitta en bra trav. Får hoppas att han är mjuk tills idag ändå och jag tror nog det ska gå bra!:)
Hoppar alltså L:C+5 och L:B idag och det ser ut att blir varmt väder så det gäller att ha med vattenhink och handduk så han blir lite svalkad. Nu ska jag snart gå ner och börja putsa på både utrustning och ponny. Lite hovskägg som behöver klippas och han har antagligen lyckats få en och annan bajsfläck om jag känner Tobbeman rätt ;)Idag är det ute också, först för iår otroligt nog! Men det ska nog gå bra, gäller att hålla galoppen stark och inte mesa runt.. :)

Söndag

Japp, söndag idag och det är grått och regnigt här. Hästarna får gå i en liten hage med gräs, det tycker dom är super! Idag åker ju jag och Tobbeman tillbaka till Lillerud, kommer inte hem förrän sommarlovet 13 juni. Sommarlov... Kan inte fatta att vi nu har gått ett helt skolår på Lillerud! Nu blir det bara roligare och roligare (tror jag, hoppas jag) och jag känner att jag aldrig vill ta studenten! Fast jo, det vill jag nog ändå där i slutet av trean ;) Men det är riktigt roligt och gå på en hästskola alltså, och jag tycker synd om dem som måste tvinga sig till skolan med dagarna, själv längtar jag mer eller mindre!
Jaja, nog om det. Klockan ett rullar vi neröver och Exando blir nog lite ledsen.. Men mamma skulle få iordning hage vid sommarbetet så fort som möjligt så hon kan flytta honom dit. Där trivs han!
Innan vi åker idag, ska jag och mamma åka och titta på en 3-åring som står i närheten, spännande! :D
Igår red jag och mamma uppåt och lät hästarna klättra lite. Tobbe va pigg såklart, men fick ändå ihop honom bra på hemvägen. Han är så häftig min ponny! Så mycket kraft, power och minst sagt en egen vilja ;)

Hurtig!

Igår morse var jag uppe innan sex för att gå ut och springa, innan jag släppte ut hästarna, innan jag och mamma åkte till Torsby vid halv åtta. När vi kom hem, gick jag direkt ut på en ridtue med Tobbe. Gick en runda en bit upp på berget = MYCKET klättra, riktigt branta backar, bra träning!
Den turen tog ju ett tag och när jag kom tillbaka gick jag ut och gick nästan samma runda, tog en liten omväg bara. Förstår att hästarna blir trötta, inte dåligt brant där inte!! Tog mig en timme och 40 minuter att gå.. Men det var mysigt!
På kvällen gick jag ut på en tur med Exando. Mamma följde med och gick och då fick Tobbeman också följa med och gå :) Exando skötte sig bra, red lite dressyr på ett litet gärde, flyttade mycket för skänkeln och han gjorde några riktigt bra! Han är så mjuk i sina rörelser och kroppen, fast han har ju lite svårt för att korta upp sig. Men annars väldigt fin! :)
Idag gick jag återigen upp innan sex för att gå ut och gå på morgon. Trotsade benen, hjärnan och hela kroppen och gick uppåt = backar backar backar. Det går riktigt segt så tidigt om man inte vaknat till riktigt.. Men nu känns det bra iaf ;)
Idag rider jag och mamma ut tillsammans. Skulle behöva hoppa något skutt med Tobbe också, så han inte är lite mindre galen på hoppträningen på tisdag. Får se hur det blir, kanske bara jobbar bommar!

Ridpass

Idag är det fredag och jag är hemma nu. Kom hem onsdag kväll med Tobbeman också, Exando blev jätteglad! Sprang runt som en tok och jagade på Tobbe, herregud va fort det gick!
Igår var vi på folkrace typ hela dagen, åkte strax efter sju och var hemma vid fem. Tobbe hade vila igår, men Exando red jag på kvällen efter en springrunda. Red inte så långt, kände bara lite på honom och han kändes lite stel och seg. Men flyttade fint för skänkeln, även om han inte riktigt ville jobba. Inte så konstigt att han är lite stel, han får ju gå mest på promenader och kravlösa rundor i skogen, även om mamma nog jobbar honom lite iaf, så är han ju ganska gammal också :)
I söndags red jag Tobbe på pessoabettet. Det var länge sen jag red honom på det och jag ville känna hur han kändes. Det funkade inte alls bra tycker jag. Han var mest motsträvig och tog inget stöd. Traven kändes ändå hyfsat bra, men i galoppen bytte han bara till korsgalopp och det blev inte bra alls. Även om det kanske inte berodde bara på bettet, han hade nog en hel del energi också, så tog han som sagt inget stöd och då blir det väldigt svårt att jobba.
På måndag var vi ute och gick en vända. Tränar mycket på att han inte ska gå före mig som han gärna vill, utan hålla sig lite bakom och stanna när jag stannar, gå när jag går, backa när jag backar osv. På slutet var han riktigt uppmärksam på mig!
Tisdag red jag först en runda i skogen, klättrade uppför galoppbacken. Red på tredelat och jag tycker inte han blir så stark! Bara jag jobbar med skänklarna så går han riktigt fint!
När vi kom tillbaka sen, red jag igenom honom i galoppen i paddocken. Först var han lite tjurig och ville inte, men sen släppte det och han blev superfin! Red på en väldigt smal "bana" (kanske 10 m brett) jäms med kortsidan och gjorde små små volter i hörnen där jag bara ledde in honom och så fick han balanser upp sig själv. Samma på långsidan, bara höll ihop honom med var noga med att han inte skulle ligga på i bettet. Som sagt så kändes han jättefin i båda galopperna! :)
I onsdags, innan vi åkte, red jag ett dressyrpass i ridhuset. Heeeelt galet va fin han var!! Kom verkligen åt honom i galoppen när han stod emot lite först och efter det gick han som en klocka! Nästan alla sidvärts blev jättebra, han flyttade så fint! Tränade lite enkla byten, ökningar och samlad galopp i galoppen, allt kändes väldigt bra. Han är ju så lyhörd och jobbar verkligen bra om man kommer åt honom. Han är ju riktigt riktigt fin alltså, min lilla ponny ♥

Söndag

Idag är det söndag och solen skiner på en knallblå himmel ute! Ska därför alldeles snart gå ut
på en powerwalk innan jag går ner till stallet.

Igår red Ellen min fina ponny igen! Dressyr i ridhuset, jag filmade ju också eftersom det är till vårt engelska-projekt. Så nu har vi en fin fin film med massor av rörelser att vi våra klasskamrater. Tobbe va fin också, lite taggad men det får man ju räkna med;)

Idag blir det ut i skogen på en mysrunda i det fina vädret tror jag, en kravlös runda. Ska dock vara noga med att han inte får springa med huvudet upp och utan bakben. Har kommit på mig själv med att låta honom göra det, även när vi har klättrat så har han fått gå lite för fort = inte alls lika bra bakbensträning/aktivitet. Han blir ju pigg när vi är ute, så jag ska fouksera mycket på att få honom att slappna av och trampa på bakifrån :)


Får inte nog av den här bilden alltså, så otroligt fin!! ♥

Ridning!

Har varit lite tyst här några dagar, men skolan har faktist varit extra rolig den här veckan med ridning på tisdag och torsdag. Idag skulle vi egentligen varit till travet, men läraren hade ledigt så vi fick rida istället! Tackar inte nej ;)

I tisdags red jag hästen Calé. Stor (ganska fet..) valack, men rolig! Vi gjorde halvhalter och halter och det var inte det lättaste att få energi i skritten, men annars var han fin. Blev lite väl taggad på slutet och var lite stretig emellanåt, men annars duktig och han är väldigt häftig och rolig! :)

I torsdags var det hoppning som gällde och jag fick rida fina Celia. En ganska ny häst här på skolan, jag har inte ridit henne förut, men de som har gjort det har tyckt om henne.
Blev ärligt talat förvånad över hur känslig hon var redan när vi skrittade fram på långa tyglar. Behövde nästan bara tänka att jag skulle vända över så gjorde hon det. Samma i traven, så känslig, mjuk, samarbetsvillig och framåt!
När vi började hoppa blev hon lite piggare och jag fick henne inte riktigt mot ytterhjälperna = sämre kommunikation och för högt tempo. dock ville jag inte ta för mycket i henne eftersom hon inte hoppat så mycket, fast jag skulle istället ha jobbat med skänklarna. Men det blev bättre mot slutet och hon hoppade faktist riktigt riktigt fint! Även om vi kom stort in på tre-stutsen hoppade hon upp sig med ryggen och var försiktig. Ingen tvekan någonstans och jag blev riktigt imponerad av henne!

Idag fick jag rida fina Polly. En speciell liten dam med mycket fart och stressar upp sig ganska lätt. Men jag har alltid tyckt om henne och det ändrades inte idag. Hon var dock extra stressad pga många hästar i ridhuset, men i högervarvet var hon riktigt fin! I vänster fick jag inte igenom det i galoppen, men i traven lossnade hon riktigt fint även i vänstervarvet. Det är verkligen en häst som passar mig perfekt. Även om det var hur kul som helst att rida Celia som är så känslig och mjuk, föredrar jag Polly. Där har man något att jobba med och när det funkar och hon slappnar av, känner man skillnaden så tydligt och det kan man leva länge på! :)


Söndag

Finfint väder här idag! Jag har nyss varit ute och powerwalk'at en 8 km-slinga och ska nu fixa något att äta, innan jag beger mig mot stallet för en ridtur med bästaste Tobbe ♥ Idag blir det en skrittvända i skogen och så ska jag nog jobba honom med lite bommar i paddocken om det inte är för mycket folk där. Kör nog på samma övningar som hemma tror jag!
Jour har vi ju också, men som tur är är vi tre den här gången så det går mycket snabbare! Och när det är sånt här väder, sol och hyfsat varmt, är det ju helt ok! Dock var det inte lika fint igår men..
Igår blev det en uteritt med Tobbe. Jobbade endel med galoppen och jag tycker det märks skillnad i vänstergaloppen! Visst bryter han av/byter galopp ibland när han tycker det blir jobbigt, men han har ändå blivit mycket bättre. Kul att se att det händer något :)


Toblerone ♥


Dagens motion

Tänkte faktist låta Tobbe vila idag, mest för att jag var så trött och ville sova istället, med tanke på att vi har jour den här helgen. Men jag skulle ändå ut och gå själv, så jag tog med Tobbe och tgo två flugor i samma smäll.
Gick i skogen och stannade till vid en ganska djup sandgrop och gick upp och ner i den några gånger, innan vi fortsatte till "galoppbacken". Den gick vi nedför och sedan upp för halva och sedan hem igen.
Blev ganska bra träning, både för mig och Tobbe och klättra! Tränade också lite lydnad med honom och efter halva vägen med många halter, ryggningar osv. började han tugga och hålla på med munnen :)


Hoppning

Idag var det hoppning som gällde på ridlektionen! Hade önskat att jag skulle få en häst som heter Mendelson. Honom hade jag förra gången vi hoppade, då vi hoppade stuts. Han var rolig då han gärna bara sprang rätt igenom, fort och flackt. Därför fanns det mycket att jobba med och jag tyckte jag fick till det hyfsat bra men jag ville försöka idag igen! Och tur som jag hade så fick jag honom! :D
Vi hoppade lite serie eller vad man ska kalla det. Travade först in över en travbom till ett kryss, två språng till ett litet kryss. Sedan la vi till att antingen svänga vänster och hoppa ett räcke snett igenom eller svänga höger och hoppa en liten oxer.
Jag visste ju att Mendel springa i princip rätt igenom med låg rygg, riktigt flack. Så jag hade lagt mycket fokus på att få ihop honom och bli rund. Så första gången vi ska över, stannar han och gå inte ens över bommen! Blev paff som tusan och drev därför bara på nästa gång. Då hoppade han som han brukar, det vill säga rakt igenom så fort det går :p
Då började jag korta upp honom, få honom att slappna av och lyssna, vänta på mig. Och jäklar va fin han blev! Hoppade den där lilla serien utan att dra iväg mellan, utan gick lugnt på två språng och jag kunde (ganska) enkelt bryta av vid väggen. Så fin!
Sen skulle vi ju lägga till räcket/oxern. Och eftersom underlaget är dåligt (Ellen gick omkull med sin häst, trots att hon hade honom samla och jättefin!) var vi tvungna att bryta av till trav, sedan fatta galopp på volten för att sedan rida an på hindret. Första gången på både räcket och oxern gick super! Han väntade bra, jag hittade bra distanser och han var fin! Drog iväg efter hindret, men det kan nog jobbas bort.
På slutet gjorde vi en liten liten bana där vi hoppade trav-serien först, sedan till räcket, trav-serien igen och sist oxern. Den här rundan blev inte alls lika bra. Jag blev lat och red inte varje steg som man måste göra, därför blev han stark och jag blev inte riktigt klar i tid, så det blev lite stressigt.
Men jag är ändå nöjd! Tycker riktigt mycket om den hästen. Han har ett väldigt stöd i bettet och även om man verkligen får jobba när man hoppar, så är det ju det som är roligt och det märks stor skillnad om man få till det! :)


Hittade en bild på honom från Lilleruds Skolblogg.

3:e maj

solen skiner fortfarande, det är helt underbart! Vi njuter av att ha lektioner då vi får vara ute och utnyttjar raster/luncher till att ligga i solen.
Idag är det ridning nu på morgonen som gäller, dock tror jag tyvärr att min grupp ska vara i ridhuset idag. Hade varit riktigt skönt att rida på utebanan nu på morgonen, innan det blir supervarmt. Inte för att det är fel, men för hästarnas skull ;)
Sedan slutar vi tidigt efter engelska och svenska.
Tobbe har vila idag. Igår red vi ute tillsammans med Martina och hennes travhäst som är här nu. Tobbe va pigg såklart, men ganska lugn ändå! Orkade inte lägga ner mig så mycket, lät honom springa på :)
Resten av dagen efter skolan, kommer nog tillbringas i solen med mina kära vänner! Men först ridning :D


Ridpass

Då var det första ridpasset klart. Tobbe fick jobba på ordentligt över bommarna, men ruskigt fin var han också! Provade att rida med pehambettet idag. Jag tycker han blir ostadig i huvudet och stretig i munnen med det tredelade, särskilt över bommar men också ofta på hinder. Det blir bråkigt mellan oss och jag får svårt att hitta en bra galopp. Och jag hoppade ju här hemma med pelhamet för ett par veckor sen och det kändes ju riktigt bra alltså! Dock hade vi ju varit ute och klättrat innan så det behöver ju inte ha varit tack vare bettet. Hur som helst ville jag prova att träna markarbete med pelhamet så det blev så!

I traven var han fin, smiter undan lite i vänster, böjer liksom bara på huvudet och arbetar inte genom kroppen riktigt. Men med lite extra skänklar och lite sidvärtsrörelse jobbade han fint :)
Lite samma sak i vänster galopp också. Jag har inte alls samma stöd på yttertyeln i det varvet som i höger, så när jag ska korta upp eller rida på rakt spår och då tar på ytter, går ha emot och visar tendens till att bryta av till skritt, vilket han också gör om jag inte smackar och driver på som tusan.
Såhär såg dagens övningar ut. Började med och rida på det böjda spåret (blå linje). Här kan man enkelt variera antalet galoppsprång genom att ändra vägen men man kan också variera genom och samla upp/länga galoppen. Tobbe gjorde det här riktigt bra i höger! Jobbade bakifrån genom kroppen och lyssnade bra på min sits. I väntser var det svårare. Där ville han inte riktigt böja igenom och han låg på lite för mycket i bettet och jobbade för lite med bakbenen. Men jag lyckades få upp honom mer på bakbenen och då blev han riktigt fin även i vänster!
Sedan gjorde vi övning nr två, som var det raka spåret (röd linje). Ganska kort sväng in, vilket betyder att jag snabbt måste rakrikta honom och det är viktigt att ha honom mellan hjälperna och ett stöd på yttertygeln. Väldigt fin i höger, inga problem! Men än en gång mycket svårare i vänster. Hade inte riktigt det stödet som behövs de första gångerna, så han bytte till korsgalopp. Men när jag fick honom till yttertygeln bättre kändes det bra även i det varvet, även om det är en bit kvar tills han är lika fin som i höger.
När det här kändes bra, när jag kunde korta upp honom, rida på böjt spår och på rakt, lade jag till de sista övningarna (lila och grå linjer). Det flöt på jättebra, då jag verkligen hade honom där jag ville! Så då gjorde jag det ännu svårare och red lite snävare svängar och med ett byte över bommen. Då gäller det ju verkligen att han är med mig genom svängen och att jag blir klar med distansen och rakrikningen i tid, så jag enkelt kan ställa om och byta när bommen kommer. Det här funkade faktiskt riktigt bra. Han var med mig genom svängen, drog inte iväg utan väntade och bytena satte han perfekt alla gånger, från/till båda galopperna. Riktigt roligt! Han har en så härlig galopp med tryck i, samtidigt som han har enkelt för att samla sig. Min fina fina ponny ♥

Tisdag

Igår var det valborg. Trodde det var på lördag, men icke. Jaja, jag var hemma och gjorde inget. Red Tobbe igår kväll, det blev en mysig uteritt. Jobbade mycket med och rida med skänklarna och han jobbar så fint då! Fast jag blir rätt irriterad när jag inte får honom att ta vänsterskänklen riktigt. Så jag flyttade undan ordentligt i traven tills han kändes riktigt fin. Sen skrittade vi hem, orkade inte ta tag i galoppen när han kännts så fin i traven :)
Idag är det lika fint väder. Vaknade vi sex och gick ut till hästarna. Nu är det säkert 15 grader i solen och jag ska gå ut och rida snart! Vi åker ju tillbaka till Lillerud lte senare och jag vill rida båda innan dess. Tobbe ska jag jobba bommar med. Mycket galopp idag, få igenom honom och hitta en bra kommunikation. Exando får komma ut i skogen och galoppera :)
Till helgen är det helgjour som gäller. Hoppas att det fina vädret håller sig, för då blir det ju riktigt mysigt! Schemat dessa tre dagar fram tills dess är rätt najs också. Ridning både torsdag och fredag och på fredag hoppar vi också! :D

RSS 2.0